وقتی با ذوق مقدمات سفر رو می چینی و دوست داری دور از هیجانات رومزه به یک
بری خبر ممنوعالخروج شدن یکی از بدترین اتفاقاتی که یک فرد میتواند در طول زندگی خود تجربه کند.
یکی از سوالات متداول مسافران خارج از کشور قبل از سفر این است که آیا «ممنوعالخروج» هستند یا خیر.
افراد به چه دلیلی ممنوعالخروج میشوند؟
مشکلات کیفری، مالیاتی، قضایی و دارایی از دلایلی هستند که میتوانند باعث ممنوع الخروج بودن شما شوند.
پیش از آشنایی با نحوه استعلام ممنوع الخروجی لازم است بدانید
چه افراد ممنوعالخروج میشوند
چه افراد ممنوعالخروج میشوند
1) بدهکاران قطعي مالياتي، بدهکاران ثبت اسناد و متخلفين از انجام تعهدات ارزي طبق ضوابط و مقررات به موجب ماده ١٧ قانون گذرنامه مصوب ١٣٥١، که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجرائیه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها ثابت شده است.
2)اشخاصی که دارای بدهی بانکی می باشند، به موجب لایحه قانونی ممنوعیت خروج بدهکاران بانکی مصوب ۱۳۵۹،
افرادی که در خارج از ایران به خاطر تکدی، ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هرعنوان دیگری دارای سوءشهرت باشند.
3)کسانی که مسافرت آنها به خارج از کشور به تشخیص قانون مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران باشد.
4) اشخاصی که به موجب اعلام کتبی مقامات قضایی حق خروج از کشور را ندارند.
5) افرادی که اخذ گذرنامه و خروج از کشور آنها به اراده فرد دیگری (پدر، شوهر و…) محول شده است.بانوانی که بدون رضایت همسر و پدر، قصد خروج از کشور را دارند.
6) محکومان کیفری که هنوز دوران محکومیت خود را به پایان نرساندند.
ممنوع الخروجی برای سربازی
فرد مشمول، میبایست دارای برگه ی اعزام به خدمت بدون غیبت باشد.
دانشجویان و دانش آموزانی که به سن ۱۸ سال تمام رسیده اند بایستی؛ گواهی اشتغال به تحصیل از دانشگاه، مدارس، مرکز مدیریت حوزه های علمیه استان ها و یا برگه ی معافیت تحصیلی از دفاتر خدمات الکترونیکی نیروی انتظامی دریافت نمایند.
دانشجویان فارغ التحصیلی که از تاریخ فراغت آنها کمتر از یکسال سپری شده و همچنین دارای گواهی فراغت از تحصیل و برگ ثبت پایان تحصیل از دفاتر خدمات الکترونیک نیروی انتظامی بوده باشند.
فارغ التحصیلان مقاطع دیپلم و پیش دانشگاهی که مهلت معرفی آنان به نظام وظیفه به پایان نرسیده باشد.
مشمولان بدون غیبت که دارای برگ ثبت درخواست معافیت کفالت یا معافیت پزشکی از دفاتر خدمات الکترونیک نیروی انتظامی هستند.
این شرایط به قرار زیر می باشد:
1) برای سفرهای علمی، برابر با ۸۰ میلیون ریال وجه نقد و یا ضمانت نامه بانکی.
سفرهای مطالعاتی در دوره تحصیلات تکمیلی نیز علمی در نظر گرفته می شود و شامل این بند است.
2)بابت سفرهای سیاحتی یعنی سفرهای غیر زیارتی یا غیر علمی مبلغ ۱۵۰ میلیون ریال وجه نقد.
جهت سفرهای زیارتی به عراق و عربستان مبلغ ۳۰ میلیون ریال وجه نقد مورد.
و بابت سفرهای دوره ای مشترک ۱۵۰ میلیون ریال وجه نقد
روشهای استعلام ممنوع الخروجی
روشهای استعلام ممنوع الخروجی
همیشه مهاجرت تنها دلیل خروج از کشور نیست؛ گاهی اوقات سفر، مسابقه، کار یا تحصیل میتواند علتی برای خروج از کشور باشد. برای اینکه با خیالی آسوده راهی فرودگاه شوید، بهتر است قبل از خروج از مرزهای کشور نسبت به استعلام ممنوعالخروجی کیفری، مالیاتی، مهریه و غیره اقدام کنید.
بهتر از پیش از اقدام برای رزرو بلیط، از روشهای زیر از وضعیت ممنوعالخروجی خود اطلاع پیدا کنید.
1) استعلام اینترنتی ممنوع الخروجی
امروزه وجود وب سایتهای مختلف، کارهای اداری و استعلامها را سادهتر کرده است. به این ترتیب استعلام آنلاین ممنوع الخروجی در زمانی کوتاه امکانپذیر میشود.
2) شما به راحتی میتوانید وارد سایت ثبت من www.medad.io شوید و با وارد کردن اطلاعات شخصی از جمله کد ملی و شماره شناسنامه، نسبت به ممنوع الخروج بودن یا نبودنتان اطلاعات کسب کنید. اگر ممنوع الخروج باشید، در این سایت علت آن مشخص میشود و اگر ممنوع الخروجی شما علتی قضایی داشت، باید به سامانه ثنا مراجعه کرده تا ابلاغیه مربوطه را مشاهده کنید.
3)استعلام ممنوع الخروجی با اپلیکیشن پلیس من
یکی از روشهای استعلام ممنوعالخروجی پلیس ۱۰+، استفاده از اپلیکیشن پلیس من است. برای مشاهده ممنوعالخروجی باید استعلام بگیرید که هزینه استعلام، مبلغ ۵۲۰۰ تومان است. در نهایت نیاز است شماره تماس و کد ملی خود را وارد کنید تا نتیجه استعلام را در کوتاهترین زمان مراجعه کنید.
برای دانلود اپلیکیشن پلیس من نیاز است به سایت epolice.ir مشاهده کنید
4)استعلام ممنوع الخروجی از اداره گذرنامه
پیش افراد برای استعلام ممنوع الخروجی خود باید به اداره گذرنامه مراجعه کنند. با توجه به اینکه این مساله در طول روز درگیری زیادی وجود دارید این مسئله مشکل است که در حال حاضر استعلام ممنوع الخروجی با تلفن به روی کار آمد تا افراد با سهولت بیشتر و بدون مراجعه حضوری بتوانند وضعیت ممنوع الخروجی خود را بررسی کنند. اما در حال حاضر حتی روش تلفنی هم منسوخ شده است و استعلام ممنوع الخروجی از طریق سامانههای آنلاین انجام میشود.
5)استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه
استعلام ممنوعالخروجی با کد ملی، یکی دیگر از روشهای استعلام ممنوعالخروجی اجرای اسناد رسمی است. برای استفاده از سرویس «ثبت من» قوه قضائیه باید به سایت exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. با مراجعه به سامانه اطلاع از ممنوع الخروج بودن، میتوانید از وضعیت ممنوعیت خروجی خود باخبر شوید. برای مشاهده وضعیت ممنوعیت خروج از کشور به اطلاعات شخصی مانند نام، نام خانوادگی، کد ملی، تاریخ تولد و نام پدر نیاز دارید.
6)استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای استعلام ممنوعالخروجی اجرای اسناد رسمی و استعلام ممنوعالخروجی چک برگشتی میتوانید به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای مشاهده آخرین وضعیت ممنوعیت خروج از کشور به اطلاعاتی مانند شماره کد ملی، نام پدر، نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه نیاز دارید. توجه داشته باشید که شما به کمک این سایت میتوانید از وضعیت ممنوع الخروجی تمام پروندههای قضایی خود مطلع شوید.
ممنوع الخروجی اتباع خارجی
در صورتی که اتباع خارجی مطابق مقررات کشور از بستههای مالی دولت و بانکها استفاده کنند و متعهد به پرداخت بدهی باشند، امکان ممنوعیت خروج آنها تا پیش از پرداخت کامل بدهی وجود خواهد داشت. مراحل رفع ممنوع الخروجی اتباع خارجی در چنین شرایطی طبق قوانین جزایی و به دستور مقام قضایی کشور خواهد بود.
اول از همه نیاز است بدانید که در گذشته بیشتر افراد برای پیگیری ممنوعالخروجی با کد ملی به اداره گذرنامه مراجعه میکردند. تعداد زیادی از افراد هم پشت باجههای فرودگاه امام متوجه ممنوعیت خروج از کشور میشدند. امروزه نحوه استعلام ممنوع الخروجی آسانتر و سریعتر از قبل شده است. یکی از سادهترین و در دسترسترین روشها برای ممنوع الخروجی، استعلام است؛ شما میتوانید برای پیگیری وضعیت ممنوعیت خروج از کشور از سایت یا اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی پیشخوان ۲۴ استفاده کنید. برای مشاهده نتیجه استعلام به شماره موبایل و کد ملی خود نیاز دارید.
مدت زمان ممنوعالخروجی
طبق ماده ۲۴۸ قانون کیفری مدت زمان اعتبار ممنوعالخروجی ۶ ماه است که این مدت قابل تمدید است.
نحوه رفع ممنوعالخروجی
ممکن است به دلایل مختلف مانند عدم پرداخت مهریه، داشتن بدهی مالیاتی و مالی ممنوع الخروج شوید. برای رفع ممنوعیت خروج از کشور باید بر اساس علت ممنوع الخروجی از یکی از راهکارهای زیر استفاده کنید.
پرداخت بدهی کامل یا گذاشتن وثیقه
دریافت اجازه پدر یا گرفتن رضایتنامه محضری از همسر
اعتراض نسبت به رای یا گذراندن مدت زمان مجازات کیفری
اجازه خروج از کشور برای مسافرت زیارتی یا سفرهای ضروری
اعتراض به ممنوع الخروجی
صدور قرار ممنوع الخروجی توسط بازپرس: این حکم تا 10 روز قابلیت اعتراض دارد و میتوانید در دادگاه صالح نسبت به صدور این قرار اعتراض کنید. صدور قرار ممنوع الخروجی توسط دادگاه: کسی که ممنوع الخروج شده است، میتواند به مدت 20 روز به صدور این قرار در دادگاه تجدیدنظر اعتراض کند .
شرایط رفع ممنوعیت خروج از کشور
همانطور که به آن اشاره شد، ممنوع الخروجی دلایل مختلفی دارد و همیشگی نیست. عموما اعتبار حکم ممنوعیت خروج از کشور شش ماه است. هرچند با توجه به نوع ممنوعیتی که برای فرد وجود دارد این مدت ممکن است تمدید شود.
اگر از سوی دادگاه برای شخص ابلاغیهای مبنی بر ممنوعیت خروج صادر شده باشد، فرد تا بیست روز پس از زمان ابلاغ حکم فرصت دارد نسبت به آن اعتراض کرده و نسبت به خروج از این ممنوعیت اقدام کند.
شخصی که ممنوعیت خروج مالیاتی دارد باید به دادستان انتظامی مالیاتی مراجعه کند و طبق قانون، میزان بدهی که مشخص شده را تسویه کرده یا معادل ارزش آن را به صورت نقدی یا وثیقه نقدی گرو بگذارد.
در صورتی که بدهی خیلی زیاد باشد که پرداخت یکجا یا معادل آن کار دشواری باشد، طبق رای و نظر دادگاه با تقسیط بدهی، ممنوعیت فرد رفع خواهد شد.
ایرانیانی که مقیم خارج از کشور هستند و میخواهند ممنوعیت خروج خود را رفع کنند، میتوانند از سامانه میخک، که برای خدمات رسانی به ایرانیان خارج از کشور راهاندازی شده، استفاده کرده و امور قضایی و حقوقی خود را از راه دور پیگیری و برطرف کنند.
توصیه میشود برای رفع ممنوعیت خروج از کشور از وکیل مجرب کمک بگیرید تا دچار خسارت یا جریمه نشوید.
ممنوع الخروجی افراد عازم به حج و سفر های ضروری
به موجب تبصره ماده ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، چنانچه شخص ممنوع الخروج شده عازم سفر حج باشد که از قبل بر وی واجب شده و یا سفر درمانی ضروری در پیش داشته باشد، دادگاه موقتا اجازه خروج او را صادر می نماید.