هزینه عوارض خروج از کشور 1404 طبق تعرفه زیر است؛:
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر اول: 675 هزار تومان
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر دوم: 1 میلیون و 12 هزار و 500 تومان
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر سوم و پس از آن: 1 میلیون و 350 هزار تومان
هزینه عوارض خروج از کشور سال ۱۴۰۳
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر اول: 520 هزار تومان
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر دوم: 780 هزار تومان
هزینه عوارض خروج از کشور برای مسافران عادی در سفر سوم و پس از آن: 1 میلیون و 40 هزار تومان
برای پرداخت هزینه عوارض خروج از کشور میتوانید از وبگاه سداد استفاده یا ازطریق اپلیکیشنهای ایوا و بله، اقدام کنید. برای پرداخت حضوری هم میتوانید به دستگاههای نصبشده در فرودگاهها مراجعه کنید. دقت کنید که عوارض خروج از کشور را باید حداکثر نیم ساعت قبل از سفر بپردازید. در ادامه بهصورت مفصل با مبلغ عوارض خروج از کشور آشنا میشوید.
عوارض خروج از کشور چیست؟
آنچه در ایران بهعنوان عوارض خروج از کشور تعریف شده است، شامل هزینهای میشود که بهازای هر بار خروج از خاک ایران (زمینی، دریایی یا هوایی) باید به دولت پرداخت شود و هزینه آن بسته به تعداد دفعات خروج از کشور و وضعیت مسافر، متغیر است. قانون دریافت عوارض خروج از کشور، نخستین بار در تیرماه سال 1364 تصویب شد و طبق مصوبه آن، هر مسافری که با گذرنامه دولت جمهوری اسلامی ایران به خارج از کشور سفر میکرد، باید برای بار نخست در سال، 5 هزار تومان و برای بار دوم یا بیشتر در همان سال مبلغ 10 هزار تومان را پرداخت میکرد.
در سال 98، قانون یادشده تغییرات چشمگیری پیدا کرد. هزینهای که مردم برای عوارض خروج از کشور پرداخت میکنند، جزو درآمد دولت محسوب میشود؛ اما بخشی از آن صرف توسعه زیرساختها و تأسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراثفرهنگی و صنایعدستی میشود.
چه کسانی باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند؟
اگر قصد دارید با تور به کشورهای مختلف سفر کنید و نمیدانید که باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید یا خیر، این بخش از مطلب مناسب شماست. همه ایرانیها، افراد مقیم و تبعه ایران که قصد خروج از خاک کشور ایران را بهصورت زمینی، دریایی و هوایی داشته باشند، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند؛ گرچه این هزینهها برای هر شخص متفاوت است. بهعنوان مثال افرادی که برای بار چندم از کشور خارج میشوند یا زائران حج تمتع و عمره، هرکدام باید مبالغ متفاوتی را پرداخت کنند که در ادامه مطلب، همه آنها را بررسی خواهیم کرد.
اشخاص معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور
در قانون عوارض خروج از کشور برای سال ۱۴۰۳، هفت وضعیت وجود دارد که اگر شخصی مشمول یکی از آنها شود، از پرداخت هزینه عوارض خروج از کشور معاف میشود. این هفت وضعیت عبارتاند از:
1) اشخاصی که بهواسطه شغلشان موظف هستند تا زیاد از مرز کشور خارج شوند؛ مانند خدمه پرواز و دریابانان.
2) دانشجویانی که در کشورهای خارجی (تحت شرایط خاص) شاغل هستند.
3) بیمارانی که با دریافت مجوز شورای پزشکی برای معالجه به کشور خارجی میروند.
4) جانبازانی که برای معالجه به خارج از کشور میروند.
5) افرادی که پاسپورت سیاسی دارند.
6) ایرانیان مقیم خارج از کشور که گذرنامه شغلی از وزارت کار دارند.
7) زائران اربعین حسینی که خواهان سفر زمینی به عراق هستند. (در بازه زمانی خاص)
8) عوارض خروج از کشور برای ایرانیان مقیم خارج
همانطور که در بخش قبل ذکر شد، ایرانیان مقیم خارج از کشور، در شرایطی معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور هستند. همانگونه که در ششمین مورد بخش قبل خواندید، افرادی که در خارج از کشور شاغل هستند، با شرایطی از قبیل داشتن گذرنامه شغلی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، میتوانند از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف شوند. در غیر این صورت، اگر جزو هفت وضعیت گفتهشده نباشید، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید.
پرداخت عوارض خروج از کشور 1404
پرداخت هزینه عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ تنها به بازه سنی خاصی محدود نمیشود و حتی کودک یکماهه هم باید طبق تعرفه موجود، مالیات خروجش را بپردازد. درضمن، این مبلغ برای کشورهای پرترددی مثل ترکیه و امارات، تفاوتی با سایر کشورها ندارد و عوارض خروج از کشور برای دبی و ترکیه با سایر کشورها یکسان است؛ بنابراین اگر قصد دارید تا با تور ترکیه به این کشور سفر کنید، نگران تفاوت قیمت عوارض آن با دیگر کشورها نباشید.
هزینه عوارض خروج از کشور بار اول
در قسمت قبل ذکر شد که مبلغ عوارض خروج از کشور متغیر است. این متغیر بودن، بستگی به نوع مسافر و تعداد دفعات خروج از کشور دارد؛ بهعنوان مثال، مسافرانی که برای بار اول از کشور خارج میشوند، اگر جزو مسافران عادی باشند، باید مبلغ 520 هزار تومان برای عوارض خروج از کشور پرداخت کنند. شایان ذکر است که هر مسافری بهغیر از زائران حج و عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران، جزو مسافران عادی محسوب میشوند. بهطور کلی، مبلغ عوارض خروج از کشور 1404 برای مسافرانی که بار اول است از کشور خارج میشوند، به شرح زیر است:
1) مسافران عادی: 520 هزار تومان
2) زائران حج تمتع و عمره: 172 هزار تومان
3) زائران عتبات عالیات برای سفر هوایی: 45 هزار تومان
4) زائران عتبات عالیات برای سفر زمینی و دریایی: 15 هزار تومان
5) مسافران مرزنشین برای سفر هوایی: 75 هزار تومان
6) مسافران مرزنشین برای سفر زمینی و دریایی: 25 هزار تومان
7) ورزشکاران: 264 هزار تومان (درصورت داشتن مجوز از وزارت ورزش و اعزام برای بازیهای ملی)
عوارض خروج از کشور بار دوم
مسافرانی که برای بار دوم میخواهند از کشور خارج شوند، بهصورت شخصی یا با تور خارجی، اگر جزو دسته مسافران عادی باشند، باید مبلغ 780 هزار تومان بپردازند. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینان و ورزشکاران هم طبق تعرفههای زیر، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند:
مسافران عادی: 780 هزار تومان
زائران حج تمتع و عمره: 258 هزار تومان (در برخی منابع مبلغ 172 هزار تومان ذکر شده است.)
زائران عتبات عالیات برای سفر هوایی: 45 هزار تومان
زائران عتبات عالیات برای سفر زمینی و دریایی: 15 هزار تومان
مسافران مرزنشین برای سفر هوایی: 600 هزار تومان
مسافران مرزنشین برای سفر زمینی و دریایی: 600 هزار تومان
ورزشکاران: 264 هزار تومان (درصورت داشتن مجوز از وزارت ورزش و اعزام برای بازیهای ملی)
عوارض خروج از کشور بار سوم
برخی مسافران هم هستند که سفرهای خارجی زیادی در سال دارند و احتمال دارد برای بار سوم یا تعداد دفعات بیشتری از کشور خارج شوند. حالا این سفرها میتواند بهصورت شخصی باشد یا با تور اقساطی؛ اما بههرحال مبلغ عوارض خروج از کشور بار سوم برای مسافران عادی مبلغ یک میلیون و چهل هزار تومان است. مسافران حج، عتبات عالیات، مرزنشینیان و ورزشکاران هم طبق تعرفههای زیر، باید هزینه عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند:
مسافران عادی: 1 میلیون و 40 هزار تومان
زائران حج تمتع و عمره: 344 هزار تومان (در برخی منابع مبلغ 172 هزار تومان ذکر شده است.)
زائران عتبات عالیات برای سفر هوایی: 45 هزار تومان
زائران عتبات عالیات برای سفر زمینی و دریایی: 15 هزار تومان
مسافران مرزنشین برای سفر هوایی: 800 هزار تومان
مسافران مرزنشین برای سفر زمینی و دریایی: 800 هزار تومان
ورزشکاران: 264 هزار تومان (درصورت داشتن مجوز از وزارت ورزش و اعزام برای بازیهای ملی)
عوارض خروج از کشور زمینی و دریایی
زمان اعتبار عوارض خروج از کشور
مسافرانی که قصد سفر به خارج از کشور را دارند، حتی افرادی که میخواهند با تورهای متفاوتی مانند تور دبی سفر کنند، میتواند مدتها قبل از سفر این هزینه را پرداخت کنند؛ به شرطی که سفرشان به سال بعد موکول نشود. ازطرفی حداکثر نیم ساعت پیش از عزیمت، مسافر باید این عوارض را پرداخت کرده باشد. گفتنی است که عوارض خروج از کشور برای ترکیه و دبی هم از این قاعده مستثنا نیستند؛ بنابراین اگر قصد سفر با تور دبی را دارید، نیازی نیست مبلغ بیشتری برای عوارض خروج بپردازید.
آیا عوارض خروج از کشور شامل اتباع ساکن ایران میشود؟
عوارض خروج از کشور فقط شامل شهروندانی میشود که پاسپورت ایرانی داشته باشند؛ اما اتباع ساکن ایران مانند افغانستانیها، پیش از سفر خارجی از مبدأ ایران باید به پلیسهای مستقر در فرودگاه مراجعه کنند تا گذرنامه آنها بررسی شود. درصورت تأیید وضعیت، اتباع ساکن ایران هم میتوانند با همان تعرفههای شهروندان ایرانی، عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند؛
استرداد عوارض خروج از کشور
اگر به هر دلیلی پرداخت اشتباه عوارض خروج از کشور برایتان رخ بدهد، میتوانید با مراجعه به وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.evat.ir هزینه پرداختی خود را پس بگیرید؛ اما جا دارد مجدد ذکر کنیم که این امر صددرصد نیست و احتمال موفق نبودن بازپسگیری، زیاد است. نکته مهم بعدی این است که تنها استرداد قبوض وجوه خروج از کشور که بهصورت الکترونیکی پرداخت شده باشند، از این سامانه امکانپذیر است.
سفر ایرانیان بدون ویزا
برخی از کشورهای جهان بهدلیل سیاستهای گردشگری و روابط دیپلماتیک خوبی که دارند، گردشگران و تاجران کشور همسایه و سایر کشورها را بدون ویزا به خاک خود راه میدهند. این کشورها بهطور معمول برای مدت اقامت این مسافران، زمان مشخصی را تعیین میکنند. کشورهایی که نیاز به ویزا ندارند، به شرح زیر است.
ارمنستان
جزایر کوک
دومینیکا
گرجستان
هائیتی
عراق
قزاقستان
مالزی
میکرونزی
سورینام
تاجیکستان
تونس
ترکیه
ونزوئلا
سفر ایرانیان با ویزای فرودگاهی
ممکن است برخی از افراد، کشورهای بدون ویزا و کشورهایی را که ویزای فرودگاهی دارند، با یکدیگر اشتباه بگیرند. تنها شباهت بین این کشورها در آن است که پیش از ورود به خاک آنها، نیازی به گرفتن ویزا ندارید. برای ورود به کشورهایی که ویزای فرودگاهی میخواهند، باید پس از رسیدن به فرودگاهشان، اقدامات لازم را انجام دهید. خوب است بدانید که گرفتن ویزای فرودگاهی در فرودگاه، زمان زیادی نمیگیرد و سریع صادر میشود. مدتزمانی که گرفتن یک ویزای فرودگاهی طول میکشد، بسته به صفی دارد که پیش روی مسافر است. ویزای کشورهایی که در ادامه لیست شدهاند در بدو ورود ایرانیها به فرودگاه، صادر میشود.
بولیوی
بوروندی
کامبوج
کیپ ورد
کومور
جیبوتی
گینه بیسائو
لائوس
لبنان
ماکائو
ماداگاسکار
مالدیو
موریس
موزامبیک
نپال
نیوئه
عمان
کاخ
قطر
رواندا
ساموآ
سیشل
سیرالئون
سریلانکا
سوریه
تیمور شرقی
تووالو
زیمبابوه